ALL ABOUT LONDON

V Londýně jsem byla již několikrát, poprvé v roce 2011 a od té doby tam jezdím každý rok alespoň jednou (letos dokonce 5x, protože jsem v Anglii byla celé léto).

Londýn byl vždy mým nejoblíbenějším městem a místem - dokonce tento semestr o něm píši 3 seminární práce na různé předměty. 
Chtěla bych Vám proto dnes dát nějaké tipy, pokud budete do Londýna cestovat, co byste tam měli vidět a zažít a také nějaké, pro Vás, snad užitečné rady:)


LET

Já osobně létám téměř vždy nízko nákladovými společnostmi, které vyjdou levněji. Platí se sice zvlášť za zvolení sedadla v letadle nebo i za kufr, pokud ale letíte jen na pár dní a neberete si kufr do podpalubí, vyjde vás to pořád levněji než letět např. s British Airways. Pokud letenky ještě objednáte s dostatečným předstihem nebo stihnete nějakou akci, máte vyhráno.
Pokud vím, tak nízkonákladovky nelítají na letiště London Heathrow, ale na Stansted/Luton/Gatwick (z Gatwicku je pak i přímé vlakové spojení na zastávku London Victoria, cca 35min cesta). Letecká společnost Wizz Air lítá jen jednou denně, ale např. EasyJet 2x - v ranních/dopoledních hodinách a nebo pak večer.


UBYTOVÁNÍ 

Dobrá stránka, co se týče ubytování, je booking.com, kde si zvolíte kam, na jak dlouho, kdy a s kým jedete, a pak jen vybíráte a čtete recenze ostatních lidí. Můžete si vybrané hotely srovnat podle počtu hvězdiček, cenové relace nebo např. podle vzdálenosti od centra. Stránka je velmi jednoduchá pro užívání. Mezi další dobré stránky patří couchsurfing.org, kde je možnost najít si někoho, kdo bydlí přímo v místě, kam chcete jet, v tomto případě v Londýně, a poskytne Vám možnost přespat u sebe doma. Poznáte tak nové lidi, novou kulturu a celkově to může být dobrý zážitek pro dobrodruhy. Já osobně bych to ale nezkoušela, pokud jedete bez doprovodu, nikdy nevíte, co se může stát.

PAMÁTKY A ATRAKCE 

Pokud do Londýna cestujete poprvé, je dobré mít nějakou mapu a průvodce (mapa Vám bude později hodně nápomocná, až budete bloudit, jako já:)). Až se podíváte na ty známá místa jako Big Ben, Tower of London, London Bridge, Westminster Abbey, Madame TussaudsLondon Eye, Buckingham Palace (a místa jim podobná), určitě nezapomeňte navštívit i méně známé "atrakce", ale stejně tak poutavé a zajímavé. Mezi ně (podle mě) patří např. The Greenwich Market, Camden Town, Nothing Hill, Wimbledon, Millenium Bridge (most, na který v Harry Potterovi zaútočili mozkomorové), The Brick Lane.. 


The Tower of London
DOPRAVA


V Londýně je všechno drahé a doprava bohužel ještě víc. Já vždy na cestování po Londýně používám Oyster Card, kterou si můžete koupit v jakékoliv trafice a nebo v metru a na nádraží. Její koupě Vás vyjde na 5liber, a můžete ji používat i za rok apod, pokud vím, tak není nijak časově omezena (jako třeba naše Open Card). Na tuto kartu si vložíte peníze - v automatech v metru a nebo na nádraží - a za ty pak jezdíte po Londýně. Můžete vložit jakoukoliv částku chcete a pokud vložíte více než projezdíte, peníze Vám na ní zůstanou na příště. Spolu s ní platí denní limit, který znamená, že Vám z karty nestrhnou více než 7-8 liber denně, i když byste projezdili více, což je někdy opravdu výhodné. Tato karta platí na některé vlaky, na metro i na autobusy.
Samozřejmě si také můžete koupit denní, 3 denní, týdenní jízdenky, a určit do jakých zón pojedete. Mně se ale vždy nejvíce oplatila Oyster Card, navíc, pokud víte, že tuto kartu již nevyužijete, můžete ji vrátit a vrátí Vám peníze. 



NÁKUPY


Pokud máte alespoň trochu rádi nakupování, Londýn je pro Vás ten pravý. Mají tam mnohem více obchodních řetězců, než u nás, najdete zde např. American Apparel, Primark, River Island, Forever 21, New Look, Urban Outfiters, zkrátka obchody, které jsou většinou v USA, ale v Evropě ne. Co se týče cen, myslím, že Vás to v Anglii obecně vyjde levněji a navíc mají větší sortiment. Všechny tyto výše zmíněné obchody najdete na Oxford Street a Regent Street, což jsou dvě, na sebe kolmé ulice, plné obchodů. Na Regent Street se nachází více těch dražších a designerských obchodů jako je Ted Baker a Michael Kors. Každopádně nezapomeňte jet do Anglie s prázdným kufrem :) 



JÍDLO


Nebudeme si povídat, že anglická kuchyně za něco stojí (já osobně ji přímo nesnáším, zvláště po tom, co jsem v Anglii strávila přes dva měsíce), ale najdou se tu dobrá místa, kde se lze výborně najíst za docela přijatelné ceny. Mezi má oblíbená místa patří The Greenwich Market, což je trh, kde nabízejí všechny možné kuchyně, od thajských, po indické a čínské (....). A samozřejmě Vám dávají ochutnávat, aby Vás co nejvíc nalákali. Další dobrý místem je The Brick Lane, což je ulička, která je plná stánkařů s jídlem, opět nesčetně jídla na výběr. Ulička je docela zapadlá, dalo mi práci ji najít, ale stojí za to ji navštívit. Za zmínku určitě stojí také Camden Town, kde je na výběr ještě více chutného jídla (mají tam dokonce i polskou a maďarskou kuchyni, mořské plody a fish&chips nejsou výjimkou). Pokud se ale chci rychle někde najíst a nejezdit do vzdálenějších míst, Marks&Spencer, EAT nebo Pret A Manger nezklame (mají čerstvé šťávy, ty nejlepší sendviče s avokádem, ledové čaje a spoustu dalšího).



Snad Vám tento článek bude nápomocný a Vaše cesta do Londýna se povede.

Příjemné cestovatelské zážitky! :)

2 comments

  1. Ahoj, na kolik cca vyjde takový výlet? Letenka, nebo jiná doprava, ubytování, vstupné do památek, jízdné atd... :-) Děkuji!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj, to je strasne individualni, zalezi jak dobre sezenes ty nejdrazsi polozky, jako je letenka a ubytovani. Letenku muzes sehnat za 3tis zpatecni, ale i za 7tisic. Ubytovani je treba okolo 20£ za noc, ale zalezi jak blizko ubytovana centru jsi.. Co se tyce jidla, vetsinou mam cca 18£na den na jidlo, dopravu mivam cca 8£denne..

      Delete